FAQs: Veelgestelde vragen

1. Hoe ga ik van Kopenhagen naar Malmö? Hoelang duurt dat? Wat is de beste/goedkoopste manier? De snelste optie is om met de trein van Kopenhagen naar Malmö te reizen, maar je kunt ook een bus nemen of met je eigen auto over de brug rijden. Met een personenauto kost de brug Sek 375.

2. Wat is beter, een verblijf in de grotere steden of op het platteland? Dit hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeuren, maar in Skåne hoef je deze keuze niet echt te maken, omdat de provincie vrij klein is Haal het maximale uit je verblijf en breng de ene nacht door in de stad en de andere op het platteland.

3. Waar in Skåne kan ik de meest authentieke ervaring beleven (of vermijden)? Dit is opnieuw afhankelijk van wat je een authentieke ervaring vindt. De steden zijn geweldig om de Zweedse bevolking in hun eigen habitat te zien en te spreken, maar het platteland geeft een authentieker gevoel, aangezien de globalisering minder hard is doorgedrongen in deze gebieden. Een verblijf in een traditionele herberg (gästgivaregård) is een ervaring waar veel mensen mooie herinneringen aan bewaren.

4. Wat voor weer kunnen we verwachten? Gedurende de zomers is het weer in Zweden mild en aangenaam. Pak informele zomerkleding, zoals enkele dunne truien, een lichte jas of regenjas. In de herfst, winter en lente is een dikkere jas noodzakelijk. Ook comfortabele schoenen met lage hakken zijn belangrijk, niet alleen voor het platteland, maar ook voor wandelingen over de geplaveide straten. Zweden houden van mode. Ze zijn echter niet in blitse kleding te vinden en zullen hun spijkerbroek snel weer uit de kast halen. Op de meeste plekken kun je informeel gekleed gaan.

5. Welke vaccinaties moet ik hebben voordat ik naar Skåne ga? Ervan uitgaande dat je routinematige vaccins zoals, bof-mazelen-rodehond (BMR), difterie-kinkhoest-tetanus-polio (DKTP) en varicella (waterpokken) hebt gehad, heb je voor je reis naar Skåne geen extra vaccinaties nodig. Uitbraken van Hepatitis A en Hepatitis B kunnen zich echter overal ter wereld voordoen, soms zelfs in landen met een zeer laag besmettingsrisico als Zweden, dus houd daar rekening mee wanneerje op reis gaat. In Zweden kunnen vleermuizen hondsdolheid dragen. Voor de meeste reizigers vormt dit echter geen groot risico.

6. Welke talen spreken de mensen in Skåne? De meest gesproken taal in Skåne is Zweeds, maar Engels sprekende reizigers kunnen hun taalgids thuislaten, want de meeste Zweden spreken ook Engels. Het Duits heeft enkele overeenkomsten met het Zweeds.

7. Ik zou graag voordat ik op reis ga het nieuws willen lezen, zodat ik weet wat er speelt. Waar kan ik dat doen? The Local is een geweldige informatiebron, omdat ze al het belangrijkste Zweedse nieuws in het Engels verslaan.

8. Werkt mijn telefoon als ik in Skåne ben? De Europese "roam like at home"-regels zorgen ervoor dat wanneer je je mobiele telefoon gebruikt terwijl je in  een EU-land reist, jeu geen aanvullende roamingkosten hoeft te betalen. Je profiteert van deze regels bij het bellen (naar mobiele en vaste nummers), het verzenden van sms-berichten en het gebruik van gegevensdiensten terwijl je in het buitenland bent. Deze regels gelden ook wanneer je oproepen of sms-berichten ontvangt tijdens het roamen, zelfs als de persoon die je belt een andere serviceprovider gebruikt.

9. Waar kan ik geldautomaten vinden en moet ik contant geld meenemen? De valuta in Zweden is de kroon (SEK). Zweden wordt algemeen beschouwd als de meest cashvrije maatschappij op aarde. De meeste bankfilialen in Zweden gebruiken geen cash meer; veel winkels, musea en restaurants accepteren nu alleen plastic of mobiele betalingen. Geld- of pinautomaten worden in Zweden Bankomat genoemd, zijn te vinden in alle grotere en kleinere steden en accepteren de meeste internationale creditcards. Hoewel creditcards of betaalkaarten de meest gebruikelijke betaalmethode zijn in Zweden, kun jehet beste bij je bank controleren of het gebruik van je kaart in het buitenland de goedkoopste manier is om aankopen te doen. Let er ook op dat in Zweden alleen kan worden betaald of geld kan worden opgenomen met bankpassen met een chip en pincode.

10. Moet ik een auto huren in Skåne? Zo ja, waar kan ik er dan een huren? Als je in de steden verblijft heb je meestal geen auto nodig, en ook niet als u naar de middelgrote dorpen reist, aangezien daar regelmatig treinen en bussen naartoe gaan. Als je echter wat meer flexibiliteit wilt, kun je op elk vliegveld, de grotere benzinestations of online een auto huren. De auto huren aan de Zweedse zijde is goedkoper dan aan de Deense zijde.

11. Tolwegen: Zweden heft alleen tol voor sommige bruggen en tunnels. Met een personenauto kost de brug naar het Deense Oresund Sek 375.

12. Rijbewijs: Een rijbewijs dat in een land binnen de EER is uitgegeven is in Zweden geldig wanneer het geldig is in het land waar het voor het eerst werd uitgegeven. Ofwel moet je foto op je rijbewijs staan, of je moet tijdens het rijden ook een geldig identiteitsbewijs met een foto hebben. Als je rijbewijs niet in het Engels, Duits of Frans is uitgegeven, kan de politie je tevens vragen om een ​​beëdigde vertaling van je rijbewijs bij je te hebben. Een internationaal rijbewijs is een beëdigde vertaling die voor dit doeleinde gebruikt kan worden.

13. Hoe vind ik mijn weg in Skåne als ik geen auto heb? Skåne wordt ook wel de Zweedse toegangspoort tot Europa genoemd, en de vele vliegtuig-, trein en veerbootverbindingen maken het gemakkelijk om er te komen. Als je andere delen van Skåne wilt ervaren of een ander landschap wilt zien, is alles dichtbij en gemakkelijk bereikbaar per trein, bus of auto.

14. Hoe zijn de wegomstandigheden/hoe rijd ik in Skåne? De meeste wegen in Skåne zijn geasfalteerd, maar mogelijk kom je enkele onverharde wegen tegen als je dieper het platteland optrekt. De wegen zijn echter altijd vlak en zonder hobbels. In de winter kunnen de wegen erg glad worden, dus wees altijd voorzichtig bij vrieskou.

15. Ik ben vegetariër/veganist, is het gemakkelijk om aangepaste maaltijden te vinden? In het algemeen is het zuidelijk deel van Zweden een stuk gastvrijer voor veganisten en vegetariërs! Hoewel veel traditionele Zweedse gerechten veel vlees en vis bevatten, is er tegenwoordig genoeg keuze voor vegetariërs en veganisten. In de meeste grote steden zijn restaurants te vinden die zich gespecialiseerd hebben in vegetarisch eten, maar overal in het land hebben de meeste restaurants minstens één of twee vegetarische gerechten op hun menu staan. Veganisten zullen het misschien moeilijker hebben om volledige gerechten te vinden, maar het is bijna altijd mogelijk om een ​​paar bijgerechten te nemen en deze als een volledige maaltijd te nuttigen.

16. Heb ik een reisverzekering nodig? Een reisverzekering kan de aanzienlijke financiële risico's van reizen minimaliseren: ongevallen, ziekte, gemiste vluchten, geannuleerde rondreizen, verloren bagage, diefstal, terrorisme, faillissementen van reisbureaus, noodevacuaties. Voor sommige reizigers is een verzekering een goede deal, voor anderen niet. Wat is de kans dat je er een nodig hebt? Hoeveel risico wil je dragen? Hoeveel wil je betalen voor gemoedsrust? Houd rekening met deze zaken, begrijp je mogelijkheden en neem voorafgaand aan je reis een ​​weloverwogen beslissing.

17. Moet ik reserveren voor restaurants? Of je nu een strak schema hebt of niet, een reservering bij een restaurant kan je veel stress besparen. De vuistregel is, hoe populairder een restaurant, hoe vroeger je een reservering moet maken. Met uitzondering van de sterrenrestaurants in Skåne kun je meestal een tafel krijgen als je 2 weken van tevoren boekt.

18. Waar vind ik suggesties over wat er in Skåne te doen is? Je kunt naar de website van Visit Skåne gaan, wat tevens de officiële toeristische gids is. je hoeft alleen maar een thema of regio te kiezen en je laten inspireren! We zijn ook dol op Tripadvisor, Arrivalguides en Lonely Planet.

19. Waar kan ik een arts of een apotheek vinden als ik een ongeluk gehad heb? Voor noodhulp van politie, brandweer, ambulance etc. bel je “112”. Noodoproepen zijn altijd gratis, ook bij betaaltelefoons. Heb je een arts nodig? Ga dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis ("Närakut", "Akutmottagning" of "Vårdcentral") en neem je paspoort en Europese ziekteverzekering (EHIC) mee. Doktersrecepten zijn af te geven bij apotheken (“Apotek”), die meestal tijdens de normale winkeluren geopend zijn. In de grote steden is een 24-uursdienst beschikbaar. Sinds 2010 is het tevens mogelijk om in reguliere winkels medicijnen zonder recept te kopen.

20. Kan ik overal waar ik maar wil zwemmen, wandelen, fietsen en rondlopen? Ja, eigenlijk wel. In de Zweedse natuur geldt het recht van openbare toegang (Allemansrätten in het Zweeds). Deze wet geldt alleen in Zweden en beschermt ieders recht om vrij in de natuur te bewegen. Met dit recht kunje op privéland wandelen, zwemmen in privéwateren en wilde bloemen, paddenstoelen en bessen plukken. Deze wet is één van de redenen waarom Zweden zo'n aantrekkelijke wandelbestemming is. Niettemin zijn er regels die je moet volgen: het is niet toegestaan om schade toe te brengen aan land of eigendommen, het is niet toegestaan ​​om bloemen en planten te plukken en het is niet altijd toegestaan ​​om een vuurtje te stoken en uw hond los te laten lopen.

21. Deense en Zweedse Öresund rundt: Wil je de volledige Öresund-regio ontdekken? D.w.z. beide delen van Denemarken en Skåne, dan kan je de “Öresund rundt”-kaart van Skånetrafiken aanschaffen. Aan de Zweedse zijde van Öresund is deze kaart geldig op de Öresundståg, de Pågatåg en de stadsbussen en regiobussen van Skånetrafiken. In Denemarken is deze geldig op de kustlijn met Öresundståg, de metro in Kopenhagen en de bussen van Movia in Kopenhagen, en op de veerboten van Scandline tussen Helsingborg en Helsingør. De kaart is 48 uur geldig.

22. Fiets op het openbaar vervoer. Het openbaar vervoersnetwerk staat toe dat mensen hun fietsen meenemen.

23. Sinds januari 2016 vinden er bij het binnenkomen van Zweden grenscontroles plaats bij de treinstations naast de Öresund-brug, bij het tolstation op de brug en bij de veerboten in Denemarken en Zweden. Voor alle reizigers is er een geldig identiteitsbewijs met foto nodig (paspoort, geldig rijbewijs of goedgekeurde Noord-Europese identiteitskaart).

24. Openingstijden van winkels. Het volgende is een algemene indicatie van de openingstijden in Malmö: Banken 9:00–17:00 maandag tot en met vrijdag Restaurants 11:30–14:30 en 17:00–middernacht (vaak gesloten op maandag of dinsdag) Cafés 9:00–16:00 (vaak gesloten op zondag en maandag) Bars en clubs 22:00–4:00 Winkels 9:0–17:00 maandag tot zaterdag. Supermarkten en winkels die bij een keten horen, hanteren ruimere openingstijden en zijn ook op zondag geopend, meestal tot 16:00.

25. Alcohol: Alle alcoholische dranken met een alcoholpercentage van meer dan 3,5% worden verkocht via een staatswinkel, genaamd Systembolaget. Je moet ouder dan 20 jaar zijn om alcoholische dranken bij Systembolaget te kopen, terwijl de leeftijdsgrens voor het bestellen van alcohol in bars en restaurants 18 jaar is. De reden voor dit monopolie is het controleren en verminderen van de schade die door overconsumptie veroorzaakt wordt en om een gematigde drinkcultuur te bevorderen. Systembolaget is in de meeste Zweedse steden op centrale locaties te vinden.

 

CONTACT:

040-675 30 01

tourism@skane.com

https://visitskane.com/

https://www.facebook.com/VisitSkaneCounty/

https://www.instagram.com/visit_skane/