TravelWise

Als je voor het eerst naar Kaapstad reist raden we je aan om voor je reis alle benodigde informatie te verzamelen. Hier vindt je nuttige informatie over gezondheid, veiligheid en andere zaken die van belang zijn. Voor meer gedetailleerde informatie kan je terecht op https://travelwise.capetown.travel/

Veiligheid

Kaapstad is een grote en moderne kosmopolitische Zuid-Afrikaanse stad. Daarom raden we reizigers aan om hetzelfde niveau van waakzaamheid te betrachten als wanneer ze een andere grote stad ter wereld bezoeken.

Dit houdt ook in dat je de basisveiligheidstips opvolgt zoals het bij de hand houden van noodnummers, het vermijden van grote sommen contant geld en het te allen tijde veilig houden van je waardevolle spullen.

Gezondheid

Kraanwater van goede kwaliteit is overal in de stad beschikbaar en het is zowel smakelijk als veilig om te drinken. De kwaliteit van het eten is uitstekend en Kaapstad heeft enkele van de beste restaurants ter wereld.

De medische voorzieningen in Kaapstad zijn van wereldklasse. Er is een uitstekend netwerk van zowel openbare als particuliere ziekenhuizen. Als je een volwassene bent heb je geen inentingen nodig, tenzij je reist vanuit een gele koorts gebied. In dat geval heb je een certificering nodig om je inentingsstatus te bewijzen wanneer je in het land aankomt. Kaapstad is een malariavrij gebied.

Water

Hoe mooi het ook is, Kaapstad ligt in een deel van de wereld waar het water schaars is en is onderhevig aan periodieke droogtes zoals die in 2017/2018. Gelukkig is die crisis echter voorbij vanwege seizoensregens en initiatieven op het gebied van waterbeheer. We moedigen je wel aan om rekening te houden met water. Lichte waterbeperkingen blijven bestaan, zoals het gebruik van grondwater of regenwater om zwembaden bij te vullen. Iedereen wordt gevraagd om rekening te houden met het watergebruik en wordt aangemoedigd om deze bron te behouden om ervoor te zorgen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de stad zonder water komt te zitten.
 

Wandelen

Met een bergketen als ruggengraat biedt Kaapstad enkele van de meest spectaculaire wandelroutes ter wereld. Een groep van vier wordt aanbevolen maar als je alleen reist wandel dan met een gekwalificeerde avontuurlijke gids van een gerenommeerd bedrijf zoals Hike Table Mountain, Table Mountain Treks and Tours, of Mother City Hikers.

Neem voldoende water (minstens een fles van 1,5 liter of twee per persoon) en draag zonnebrandcrème, goede wandelschoenen en een hoed. Houd vast aan vaste paden en informeer altijd iemand in je hotel of je reisgezelschap over je geplande route en je verwachte aankomsttijd.
 

Verantwoordelijk geven

We willen allemaal de minderbedeelden helpen. In plaats van geld te geven kunt je doneren aan verschillende nachtopvangcentra om een bed te geven aan iemand in nood of ondersteuning door een exemplaar van The Big Issue te kopen. Deze non-profitorganisatie creëert banen voor mensen in nood en biedt ook verschillende trainingsprogramma's aan. Wanneer je een exemplaar koopt bij een Big Issue-leverancier gaat het geld rechtstreeks naar hen. Je kunt ook het Give Responsibly-initiatief steunen dat geld geeft aan verschillende organisaties in Kaapstad die kansarmen helpen.

Vrijwilligerswerk

Wereldwijd is er een groeiend aantal toeristen die een zinvolle bijdrage willen leveren in de landen en steden die ze bezoeken. Dit neemt vaak de vorm aan van "vrijwilligerstoerisme" waarbij reizigers betrokken raken bij projecten die variëren van sociale verbetering tot natuurbehoud. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de problemen in het gebied waar je vrijwilligerswerk doet zodat je een organisatie kunt kiezen die een positieve impact heeft op de mensen, milieu, flora en fauna in Kaapstad.

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme is een manier om ervoor te zorgen dat je het gebied dat je bezoekt echt steunt. Onderzoek de cultuur van het gebied dat je wil bezoeken voordat je op de bestemming aankomt. Praat met de lokale bevolking, neem lokale gidsen in dienst en verblijf in logiesverstrekkende bedrijven die in de lokale gemeenschap hebben geïnvesteerd.

Neem geen natuurlijke souvenirs mee zoals schelpen en inheemse bloemen als deze buiten ziet. Zorg ervoor dat het seafood die je wil kopen en eten niet op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Geef geen zwerfafval, voer geen dieren en verstoor de natuur niet in de natuur.

Online veiligheid & noodcontacten

Zoals bij elke grote stad, zijn er gevallen van huisvestingsfraude waarbij bezoekers worden misleid om online te betalen voor huisvesting die niet beschikbaar is voor verhuur. Neem contact op met Cape Town Tourism als je niet zeker weet of een online vermelding legitiem is.

Noodnummers om te bewaren:

Noodgevallen vanaf een gsm: 112
Noodgevallen vanaf een vaste lijn: 107
Zuid-Afrikaanse politie: 10111
Ambulance: 10177
Medische noodgevallen en brand: 021535 1100
Noodgevallen Tafelberg NP: 021480 7700
Redding op zee en in de bergen: 021948 9900
Nationaal Sea Rescue Institute: 082911
Baboon Monitors: 071588 6540
Haaienspotters: 078174 4244